Το e-ταιρικό σας supermarket

Καλώς Ήλθατε !      210 9483111    Εγγραφείτε  ή  Συνδεθείτε

Αποξηραμένα φρούτα vs φρέσκα φρούτα.


 Η  ειδοποιός διαφορά μεταξύ φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων είναι ότι τα δεύτερα σε αντίθεση με τα πρώτα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου υγρασία αφού με την διαδικασία της ξήρανσης αφαιρείται πάνω από το 90% αυτής. Το τελικό προϊόν είναι ιδιαίτερα μικρό σε όγκο, διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξηρό και δροσερό μέρος, μπορεί να μεταφερθεί ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε, ενώ είναι πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και αποτελεί μια ιδιαίτερα νόστιμη γευστικά επιλογή. Το πλεονέκτημα σε αυτό το σημείο των φρέσκων φρούτων είναι ότι διατηρούν την υγρασία τους άρα δημιουργούν αίσθημα κορεσμού κάτι που θα σας αποτρέψει από το να καταναλώσετε περιττές θερμίδες.

 

 Αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις ποσότητες που καταναλώνετε έτσι μισή κούπα αποξηραμένων φρούτων  ισοδυναμεί με μια φρέσκων. Τα  φρούτα πριν αποξηρανθούν επεξεργάζονται ώστε να διατηρήσουν το χρώμα τους και να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Σε αυτό το στάδιο επεξεργασίας συνήθως χρησιμοποιείται θείο, χυμός λεμονιού και άλλες ουσίες. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά πριν προβείτε στην κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων.

 

 Στα υπέρ:

 

Συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ουσιαστικά τα αποξηραμένα φρούτα δεν έχουν εποχή. Μπορείτε να βρείτε ο, τι φρούτο επιθυμείτε  σε αποξηραμένη μορφή ανεξαρτήτως εποχής

Ακόμα περιέχουν πλήθος φυτικών  ινών οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου, μειώνουν την χοληστερίνη ενώ μπορούν να σταθούν αρωγός στην διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Για παράδειγμα μια κούπα αποξηραμένων βερίκοκων περιέχει 6.5γρ φυτικών ινών ενώ μια αντίστοιχη κούπα φρέσκων 3.1γρ.

Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γεγονός που βοηθάει στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις, οστεοπόρωση και σακχαρώδη διαβήτη.

Τα θρεπτικά συστατικά ακόμα και μετά την διαδικασία ξήρανσης διατηρούνται σε υψηλά ποσοστά σε συμπυκνωμένη μορφή. Το μαγνήσιο, το κάλιο, ο χαλκός, το σελήνιο, το φώσφορο, το ασβέστιο, η βιταμίνη Α,Κ,Ε, η νιασίνη, το σίδηρο όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά αποτελούν ζωτικής σημασίας στοιχεία για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ώστε μετά την κατανάλωση τους να μην υπάρχει κίνδυνος αύξησης του σακχάρου στο αίμα δηλαδή καθώς ‘καίγονται’ επιφέρουν το αίσθημα του κορεσμού ενώ συγχρόνως αυξάνουν και τον μεταβολικό ρυθμό.

 

 Στα κατά:

 

Αρκετές φορές τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό ζάχαρης σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να αποφεύγονται σκευάσματα τα οποία περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη αφού οδηγούν στην πρόσληψη περιττών θερμίδων και λιπιδίων με κίνδυνο την αύξηση του βάρους. Συχνό παράδειγμα αποτελούν τα cranberries στα οποία προστίθεται ζάχαρη ώστε να μειωθεί η εκ φύσεως ξινή  τους γεύση.  Τέλος η πιο υγιεινή επιλογή είναι οι συσκευασίες που περιέχουν στα συστατικά τους μέλι.

Επιπλέον οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες χάνονται κατά την διαδικασία ξήρανσης. Έτσι τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούν μόνο το 20% της βιταμίνης C και το 50% της βιταμίνης Α.

 

 Τα αποξηραμένα φρούτα βέβαια έχουν κάποιες διαφορές ζωτικής σημασίας μεταξύ τους. Πιο υγιεινές επιλογές είναι τα σύκα, οι σταφίδες, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, η παπάγια και οι χουρμάδες.

 

Σταφίδες:

 Συμβάλλουν στην μείωση της κακής χοληστερίνης μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, είναι φτωχές σε νάτριο ενώ περιέχουν υψηλό ποσοστό σε φυτικές ίνες και καθόλου λιπαρά.

 

 Σύκα:

Περιέχουν φολικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο και κάλιο γεγονός που βοηθά την ενδυνάμωση των οστών. Η καταλληλότερη ώρα για να τα καταναλώσετε είναι μαζί με το πρωινό σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς.

 

 Δαμάσκηνα:

Τα  δαμάσκηνα αποτελούν το ‘φάρμακο’ του πεπτικού συστήματος αφού περιέχουν  πλήθος βιταμινών, σιδήρου και φυτικών ινών.

 

 Παπάγια:

Είναι ιδιαίτερα πλούσια πηγή ασβεστίου και σιδήρου. Βοηθά ιδιαίτερα την πέψη, την αφομοίωση των πρωτεϊνών, χρησιμοποιείται και για την θεραπεία τραυμάτων και εγκαυμάτων και τέλος  διασπά τις μικροποσότητες γλουτένης που παρεισφρέουν στη διατροφή τους.

 

 Βερίκοκα:

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α,C και σίδηρο. Τα βερίκοκα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν  τα αγγεία, και εμποδίζουν την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης.

 

 Χουρμάδες:

Oι χουρμάδες περιέχουν μαγγάνιο, κάλιο, βιταμίνη Β6, χαλκό, μαγνήσιο. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των φυτικών ινών τους και του μαγνησίου, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βοηθουν στην εύρυθμη λειτουργία της αναπνευστικής οδού και του εγκεφάλου ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από διάφορες παθήσεις όπως  το Alzheimer.

 

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά τροφές θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ημερήσιας διατροφής ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες, τα σύκα, τα βερίκοκα, οι σταφίδες, οι φράουλες και τα πορτοκάλια σε φρέσκια  ή αποξηραμένη μορφή αποτελούν τροφές οι οποίες προάγουν το ευ ζην λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

 

 Τελικά στο δίλημμα φρέσκα η αποξηραμένα φρούτα η απάντηση είναι κάπου στην μέση.  Τα φρέσκα φρούτα αποτελούν την  βέλτιστη  πηγή θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που όμως μερικές φορές λόγω της ευαίσθητης μορφής τους  είναι δύσκολο να τα έχετε μαζί σας. Παρ όλα αυτά όταν σας δίνετε η ευκαιρία τα φρέσκα φρούτα πρέπει να αποτελούν την πρώτη σας επιλογή. Από την άλλη πλευρά τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μικρότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, διατηρούνται όμως για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν να καταναλωθούν ευκολότερα σε συνδυασμό με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς αποτελώντας έτσι ένα mini γεύμα γεμάτο ενέργεια. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να αντικαταστήσετε τα γλυκά ή τα αλμυρά σνακ με αποξηραμένα φρούτα  αποκομίζοντας τα διατροφικά οφέλη που προσδίδουν.



Σχετικά προϊόντα