Ôï e-ôáéñéêü óáò supermarket

Êáëþò ¹ëèáôå !      210 9483111    Åããñáöåßôå  Þ  Óõíäåèåßôå

ÊáëïêáéñéíÜ öñïýôá êáé ðùò èá ôá óõíôçñÞóåôå óôï ãñáöåßï;


 Με την Ýναρξη και επßσημα του καλοκαιριοý, μετÜ το θερινü ηλιοστÜσιο, ολοÝνα και μεγαλþνει η ανÜγκη ανεýρεσης καλοκαιρινþν φροýτων τα οποßα θα γßνουν ο καθημερινüς σýντροφος  στις ζεστÝς μÝρες  στο γραφεßο. Γνωρßζετε üμως ποια εßναι αυτÜ; Πως μποροýν να διατηρηθοýν στο ψυγεßο και ποια εßναι η καταλληλüτερη περßοδος για να τα καταναλþσετε. ;

 

 Απü τα μικρÜ αλλÜ ιδιαßτερα νüστιμα βερßκοκα μÝχρι το πολυαγαπημÝνο  σε üλους καρποýζι οι επιλογÝς σε δροσερÜ, νüστιμα και ιδιαßτερα θρεπτικÜ φροýτα εßναι πολλÝς. Τα φροýτα εßναι πλοýσια σε νερü, κÜτι που τα καθιστÜ φτωχÜ σε θερμßδες. Απü την Üλλη μεριÜ üμως παρÝχουν Üφθονες βιταμßνες και ιχνοστοιχεßα, τα οποßα εßναι απαραßτητα, στην καθημερινÞ διατροφÞ.

 

ΦρÜουλες

 Οι κατακüκκινες, ζουμερÝς και ιδιαßτερα ευχÜριστες σε Üρωμα φρÜουλες εßναι πλοýσιες σε βιταμßνη C,κÜλιο, σßδηρο, νÜτριο και ασβÝστιο ενþ σας ‘φορτþνουν’ με μüλις 32 θερμßδες τα 100gr. Διατηροýνται σε κεσεδÜκι στο ψυγεßο, ιδανικÜ στο συρτÜρι των φροýτων για λßγες ημÝρες Ýνεκα του üτι εßναι ιδιαßτερα ευαßσθητες σε χτυπÞματα και αλλαγÝς θερμοκρασßας ενþ μπορεßτε να τις απολαμβÜνετε Þδη απü την ¶νοιξη, με την καλýτερη δυνατÞ ποιüτητα να βρßσκεται στο εμπüριο μεταξý ΜÜιου και Ιουνßου.  Οι φρÜουλες εßναι ιδιαßτερα ευαßσθητες , διατηρÞστε τις στο ψυγεßο, σε ανοιχτü κεσεδÜκι, για 2-3 μÝρες χωρßς να τις πλýνετε μÝχρι να τις καταναλþσετε.

 

Βερßκοκα

 Τα βερßκοκα με το ζωηρü πορτοκαλοκßτρινο χρþμα εßναι πηγÞ θρεπτικþν συστατικþν üπως βιταμινþν Α και C καθþς και Üλλων στοιχεßων üπως κÜλιο, ασβÝστιο και σßδηρο ενþ δεν σας επιβαρýνουν με περιττÝς θερμßδες αφοý προσφÝρουν μüλις 60 θερμßδες τα 100γρ. ΚÜνουν την εμφÜνιση τους απü την Üνοιξη, με την καλýτερη δυνατÞ ποιüτητα να υπÜρχει στο εμπüριο τον Ιοýνιο. ΕπιπλÝον εßναι ιδιαßτερα εýκολα στην κατανÜλωση τους αφοý εßναι μικρÜ σε μÝγεθος και κüβονται εýκολα για γρÞγορα για να προστεθοýν σε smoothies και φρουτοσαλÜτες ενþ μπορεßτε να τα χρησιμοποιÞσετε σε πßτες, σε συνταγÝς με κρÝας Þ να τα αποξηρÜνετε για να τα Ýχετε και τον χειμþνα.  Μποροýν να διατηρηθοýν για αρκετÜ μερικÝς μÝρες στο ψυγεßο, ιδανικÜ σε χÜρτινη σακοýλα. Αν θÝλετε να τα διατηρÞσετε για περισσüτερες μÝρες, κüψτε τα στη μÝση και βÜλτε τα στην κατÜψυξη για 2-3 μÝρες. ΠροσοχÞ! Μην τα αφÞσετε για περισσüτερες μÝρες στην κατÜψυξη αφοý αφυδατþνονται!

 

ΡοδÜκινα

 Τα ΡοδÜκινα εßναι πλοýσια σε βιταμßνη A και  C, πρωτεÀνες και κÜλιο  ενþ προσδßδουν λßγες θερμßδες αφοý τα 100γρ περιÝχουν περßπου 39 θερμßδες. Τα ροδÜκινα καταναλþνονται üλο το καλοκαßρι ενþ για να τα απολαýσετε στην βÝλτιστη δυνατÞ ποιüτητα δεν θα πρÝπει να τα τοποθετεßτε στο ψυγεßο πριν αυτÜ ωριμÜσουν. ΜετÜ την ωρßμαση τους διατηρÞστε στο ψυγεßο για λßγες ημÝρες, αφοý με την πÜροδο των ημερþν σταδιακÜ γßνονται ολοÝνα και πιο Üνοστα.

 

Νεκταρßνια

 Τα ‘ ξαδÝρφια’ των ροδÜκινων εßναι πλοýσια σε βιταμßνες Α και C και κÜλιο, ευνοþντας την αποτοξßνωση καθþς και την τüνωση του νευρικοý συστÞματος. Τα νεκταρßνια εßναι ιδιαßτερα νüστιμα και σκληρÜ στην υφÞ, για να διατηρÞσουν üμως αυτÜ τα χαρακτηριστικÜ δεν θα πρÝπει να τα βÜζετε στο ψυγεßο πριν αυτÜ ωριμÜσουν , ενþ για να απολαýσετε την γεýση τους στο Ýπακρο θα πρÝπει να τα καταναλþσετε σε 2-3 μÝρες απü την στιγμÞ που θα τα βÜλετε στο ψυγεßο.

 

Πεπüνι

 Το πεπüνι εßναι ιδιαßτερα δημοφιλÝς ( ýστερα βÝβαια απü τον αντßπαλο του το καρποýζι) την περßοδο ΜαÀου-Οκτþβριου. Εßναι ιδιαßτερα θρεπτικü αφοý περιÝχει θρεπτικÜ συστατικÜ üπως κÜλιο, φþσφορο, μαγνÞσιο, ασβÝστιο, ψευδÜργυρο,  βιταμßνη Α και C.  Οι συνδυασμοß που μπορεßτε να κÜνετε εßναι αρκετοß αφοý εκτüς απü φρουτοσαλÜτες και smoothies μπορεßτε να το συνδυÜζετε με prosciutto üπως οι γεßτονες Ιταλοß ενþ μπορεßτε κÜλλιστα να αντικαταστÞσετε τις μπανÜνες με πεπüνι αφοý εßναι πλοýσια πηγÞ καλßου. Ακüμα Ýνεκα της υψηλÞς περιεκτικüτητας του σε νερü εßναι φτωχü σε θερμßδες, οι οποßες αγγßζουν περßπου τις 40 ανÜ 100γρ. ΤÝλος το πεπüνι üπως και το καρποýζι εßναι θÝλει ειδικÞ μεταχεßριση για την συντÞρηση του, σε χαμηλÞ θερμοκρασßα μπορεß να διατηρηθεß ως και 10 μÝρες.  

 

ΜÜνγκο

 To μÜνγκο ευδοκιμεß σε τροπικÜ κλßματα ενþ μπορεßτε να το βρεßτε στο supermarket απü ΜÜρτιο- Ιοýνιo.  ΣυνÞθως καταναλþνεται σε φρουτοσαλÜτες ενþ λιγüτερο συχνÜ μεμονωμÝνα.  Η συντÞρηση του εßναι αρκετÜ δýσκολη αφοý κομμÝνο, μπορεß να διατηρηθεß για 1-2 μÝρες στο ψυγεßο ενþ Üκοπο σε θερμοκρασßα δωματßου για περßπου 1 εβδομÜδα μÝχρι να ωριμÜσει πλÞρως.

 

Μýρτιλλα

 Τα μýρτιλλα μπορεßτε να τα προμηθευτεßτε απü ΜÜιο-Αýγουστο ενþ μπορεßτε εýκολα να τα καλλιεργÞσετε και μüνοι σας στον κÞπο σας. ΣυνÞθως καταναλþνονται σαν γαρνιτοýρα στο γιαοýρτι ενþ μπορεßτε να τα απολαýσετε και σε Ýνα γλυκü τοστ ενþ εßναι Ýνα αρκετÜ ανθεκτικü φροýτο ως προς την συντÞρηση του. Μπορεßτε να τα διατηρÞσετε σε θερμοκρασßα δωματßου για μερικÝς μÝρες ενþ στο ψυγεßο  στους 4-5 °C διατηροýνται για περßπου 10 μÝρες ( εξαρτÜται απü το πüσο þριμα εßναι).

 

ΚερÜσια

 Τα κερÜσια εßναι πλοýσια σε κÜλιο και βιταμßνη C καθþς και σε ασβÝστιο, μεταλλικÜ Üλατα, φυτικÝς ßνες, σßδηρο, μαγνÞσιο, χαλκü και φωσφüρο ενþ Ýχουν πολý λßγες θερμßδες αφοý τα 100γρ Ýχουν περßπου 50 θερμßδες. ΕπιπλÝον περιÝχουν σημαντικÞ ποσüτητα φλαβονοειδþν, τα οποßα Ýχουν ισχυρÞ αντιοξειδωτικÞ δρÜση. ¼σον αφορÜ την συντÞρηση τους Ýχουν την ßδια δυσκολßα  με τις φρÜουλες αφοý εßναι ιδιαßτερα ευαßσθητα. Διατηροýνται στο ψυγεßο, σε μπολ þστε να αποφευχθοýν τυχüν χτυπÞματα ιδανικÜ με Ýνα ελαφρý πανÜκι να τα καλýπτει. Την καλýτερη δυνατÞ ποιüτητα μπορεßτε να την βρεßτε τον Ιοýνιο ενþ για να τα συντηρÞσετε για μεγαλýτερο χρονικü διÜστημα τοποθετÞστε τα σε Ýνα μπολ χωρßς να τα πλýνετε και χωρßς να βγÜλετε τα κοτσÜνια τους  μÝχρι να τα καταναλþσετε ( η υγρασßα αλλοιþνει τα φροýτα).

 

Καρποýζι

 Το καρποýζι μπορεßτε να το βρεßτε στον πÜγκο του μανÜβη απü πολý νωρßς ( Þδη απü Απρßλη) Ýνεκα των εισαγωγþν οι οποßες γßνονται απü τροπικÜ κλßματα καθþς επßσης και της καλλιÝργειας των mini καρπουζιþν. Ακüμα το αγαπημÝνο σας φροýτο περιÝχει λυκοπÝνιο, ουσßα με ισχυρÝς αντιοξειδωτικÝς ιδιüτητες που προστατεýει απü την ανÜπτυξη διαφüρων μορφþν καρκßνου üπως του προστÜτη και της στοματικÞς κοιλüτητας. Τα θρεπτικÜ του συστατικÜ βÝβαια δεν σταματοýν εδþ αφοý περιÝχει βιταμßνη C και Α και κÜλιο.  Για üσους ακολουθοýν μια ισορροπημÝνη διατροφÞ το καρποýζι εßναι το ιδανικü φροýτο αφοý περιÝχει μüλις 21 θερμßδες ανÜ 100gr και 94gr νερü γεγονüς που το καθιστÜ ιδιαßτερα χορταστικü.  Για να το διατηρÞσετε στην βÝλτιστη κατÜσταση τοποθετÞστε το σε Ýνα μπολ, τυλιγμÝνο με μεμβρÜνη, εκεß μπορεß να διατηρηθεß φρÝσκο για περßπου 3 ημÝρες.  Ωστüσο αν δεν το κüψετε ο χρüνος ζωÞς επιμηκýνεται ως και μισü μÞνα.

 

Σýκα

 Τα σýκα περιÝχουν βιταμßνες Α και C, κÜλιο, ασβÝστιο και φþσφορο. ¸νεκα της υψηλÞς περιεκτικüτητας σε σÜκχαρα δεν εßναι το ‘ιδανικü’ φροýτο για üσους ακολουθοýν μια διατροφÞ χαμηλÞ σε θερμßδες αλλÜ αποτελεß Ýνα σημαντικü ‘φÜρμακο’ για τα προβλÞματα του πεπτικοý συστÞματος. ΕπιπλÝον συμβÜλλει στην μεßωση των τριγλυκεριδßων. Τα σýκα αποτελοýν Ýνα απü τα τελευταßα φροýτα σε ωρßμανση αφοý μπορεßτε να τα απολαýσετε στην βÝλτιστη δυνατÞ ποιüτητα μεταξý Ιουλßου και Σεπτεμβρßου ενþ μπορεßτε να τα απολαýσετε σε μαρμελÜδες, τÜρτες αλλÜ και σε αλμυρÝς συνταγÝς.  Τα σýκα εßναι Ýνα απü τα πλÝον ευαßσθητα, καλοκαιρινÜ φροýτα για αυτü το λüγο θα πρÝπει να τα διατηρεßτε στο ψυγεßο, τοποθετημÝνα σε ρηχü σκεýος, σκεπασμÝνα με χαρτß þστε να μην αφυδατωθοýν, ιδανικÜ για 2-4 μÝρες.

 

ΔαμÜσκηνα

 Τα δαμÜσκηνα αποτελοýν Ýνα απü τα Üκρως ευεργετικÜ φροýτα για το πεπτικü σýστημα αφοý περιÝχουν μεγÜλο αριθμü διαιτητικþν ινþν καθþς και βιταμßνες Α και C.  Δυο μÝτρια δαμÜσκηνα αποδßδουν περßπου 80 θερμßδες. Η καλýτερη εποχÞ για τα δαμÜσκηνα αποτελεß το διÜστημα μεταξý Ιουλßου και ΣεπτÝμβρη. Για να τα διατηρÞσετε αφÞστε τα σε θερμοκρασßα δωματßου μÝχρι να ωριμÜσουν και Ýπειτα φυλÜξτε τα στο ψυγεßο για περßπου μια εβδομÜδα. Για να απολαýσετε στο Ýπακρο στην γεýση τους μüλις τα βγÜλετε απü το ψυγεßο αφÞστε τα για λßγο σε θερμοκρασßα δωματßου.

 

Σταφýλια

 Τα Σταφýλια αποτελοýν το τελευταßο καλοκαιρινü φροýτο, το οποßο üμως εßναι ιδιαßτερα αγαπητü στο ευρý κοινü. Εμφανßζονται τον Αýγουστο με την βÝλτιστη περßοδο κατανÜλωσης να ορßζεται τον ΣεπτÝμβριο üπου γßνεται και ο τρýγος  Αποτελοýν πλοýσια πηγÞ βιταμινþν Α και C  αλλÜ και αντιοξειδωτικþν. Για üσους προσÝχουν την διατροφÞ τους τα σταφýλια εßναι το ιδανικü φροýτο, αφοý τα 100γρ αποδßδουν περßπου 66 θερμßδες. Τα σταφýλια διατηροýνται για μικρü χρονικü διÜστημα σε χαμηλÞ θερμοκρασßα στο ψυγεßο για να μην αφυδατωθοýν. ΕπιπροσθÝτως κατÜ την αγορÜ επιλÝξτε σκληρÜ, κωνικÜ τσαμπιÜ, ενþ οι ρþγες ιδανικÜ θα πρÝπει να εßναι σε ομοιüμορφο σχÞμα.

 

 ΕντÜξτε τα καλοκαιρινÜ φροýτα στην καθημερινÞ σας διατροφÞ, χρησιμοποιþντας τα σε smoothies, μεμονωμÝνα Þ σε φρουτοσαλÜτες. Για να απολαýσετε την καλýτερη δυνατÞ ποιüτητα φροντßστε να προμηθεýσετε το γραφεßο με üσα φροýτα χρειÜζεστε πραγματικÜ μÝσα στην εβδομÜδα. ¶λλωστε εßναι προτιμüτερο να κÜνετε αρκετÝς, μικρÝς αγορÝς μÝσα στην εβδομÜδα παρÜ να καταναλþσετε εν τÝλει Üνοστα, ιδιαßτερα þριμα φροýτα. Ενþ τÝλος αποφýγετε τα 'τÝλεια' φροýτα καθüτι η αψεγÜδιαστη εμφÜνιση αποτελεß σημÜδι üτι ßσως να εßναι σε μεγÜλο βαθμü ψεκασμÝνα με χημικÜ. 



Ó÷åôéêÜ ðñïúüíôá