Ôï e-ôáéñéêü óáò supermarket

Êáëþò ¹ëèáôå !      210 9483111    Åããñáöåßôå  Þ  Óõíäåèåßôå

ÃëõêáíôéêÜ: Åßíáé ôåëéêÜ áóöáëÞ;


 Η ζÜχαρη αποτελεß Ýνα απü τα πιο αγαπημÝνα γλυκαντικÜ μικρþν και μεγÜλων. Με την πÜροδο των ετþν ολοÝνα και περισσüτερες μελÝτες διεξÜγονται σχετικÜ με τα οφÝλη και τις παρενÝργειες της,ενþ παρÜλληλα η κατανÜλωση της παραμÝνει σταθερÜ πολý ψηλÜ στις προτιμÞσεις των καταναλωτþν.

 

 Σε αρκετÝς περιπτþσεις η ζÜχαρη Ýχει κατηγορηθεß για παχυσαρκßα, διαβÞτη ακüμα και για καρδιακÝς παθÞσεις ενþ εßναι ευρÝως γνωστü üτι παρεμβαßνει στις ορμüνες που ρυθμßζουν την πεßνα και τον κορεσμü Üρα μπορεß να οδηγηθεßτε σε μεγαλýτερη πρüσληψη θερμßδων κατÜ την κατανÜλωση των γευμÜτων. Ακüμα με την κατανÜλωση ζÜχαρης επιβραδýνεται ο μεταβολισμüς γεγονüς που οδηγεß σε αποθÞκευση ινσουλßνης και λßπους.

 

 ¸τσι τα τελευταßα χρüνια ολοÝνα και περισσüτεροι καταναλωτÝς χρησιμοποιοýν τα υποκατÜστατα ζÜχαρης. Τα οφÝλη απü την κατανÜλωση τους εßναι üτι παρÝχουν θρεπτικÜ συστατικÜ στον οργανισμü, σχεδüν καθüλου θερμßδες και üτι μποροýν να καταναλþνονται και απü Üτομα που πÜσχουν απü διαβÞτη. ΒÝβαια αυτü που δεν Ýχει επιτευχθεß  μÝσω των υποκατÜστατων ακüμα εßναι η ’απεξÜρτηση’ απü την γλυκιÜ γεýση της ζÜχαρης. 

 

 ΜερικÜ απü τα δημοφιλÝστερα υποκατÜστατα της ζÜχαρης εßναι:

 

 ΜÝλι

 Το μÝλι εßναι πλοýσιο σε βιταμßνες, μÝταλλα, αντιμικροβιακÜ συστατικÜ και ωφÝλιμα αντιοξειδωτικÜ. Το μÝλι μπορεß να Ýχει περισσüτερες θερμßδες απü την ζÜχαρη αλλÜ υπερÝχει σε θρεπτικÜ συστατικÜ οπüτε το ‘θερμιδικü’ του φορτßο εßναι θετικü. ΕπιπλÝον η κατανÜλωση μελιοý συμβÜλλει στην μεßωση της «κακÞς» LDL χοληστερüλης και των τριγλυκεριδßων του αßματος σε Üτομα με διαβÞτη ενþ στον αντßποδα αυξÜνει την ‘καλÞ’ χοληστερüλη HDL. ΕπιπροσθÝτως αυξÜνει το ρυθμü λειτουργßας της καρδιÜς, μειþνει τα προβλÞματα Ýλκους στο στομÜχι, συμβÜλλει στην καλÞ λειτουργßα της υγεßας, μαλακþνει τον ταλαιπωρημÝνο λαιμü, μειþνει τον βÞχα και συμβÜλλει στη καταπολÝμηση της δυσκοιλιüτητας λüγω της υψηλÞς περιεκτικüτητας του σε χολßνη.

 

 ΣτÝβια

 Η προÝλευση της προÝρχεται απü την ΚεντρικÞ και Νüτια ΑμερικÞ, απü τα φýλλα ενüς  μικροσκοπικοý θÜμνου που ονομÜζεται Stevia Rebaudiana. Ακüμα εßναι 300 φορÝς πιο γλυκιÜ απü τη ζÜχαρη, αυτü σημαßνει üτι Ýνα κουταλÜκι γλυκαντικü  στÝβια αντιστοιχεß σε Ýνα φλιτζÜνι ζÜχαρης! Το γλυκαντικü στÝβια δεν διαθÝτει τις ßδιες θερμßδες με τη ζÜχαρη, δεν αυξÜνει τα επßπεδα γλυκüζης στο αßμα ενþ συνÞθως αναμειγνýεται με σκüνη κυτταρßνης þστε να καταστεß πιο εýγευστη. ΕπιπλÝον μια απü τις ουσßες της η στεβιοσßδη, μπορεß να μειþσει την υψηλÞ αρτηριακÞ πßεση κατÜ 6-14%. Παρ üλα αυτÜ αν και εßναι το πιο διαδεδομÝνο υποκατÜστατο της ζÜχαρης δεν μπορεß να αντικαταστÞσει πÜντα την ζÜχαρη στην ζαχαροπλαστικÞ. Η στÝβια δεν καραμελþνει και δεν αυξÜνει τον üγκο των γλυκþν, για αυτοýς τους λüγους θα πρÝπει να ελÝγξετε στην ετικÝτα πριν την αγορÜ της και να αγορÜσετε το κατÜλληλο εßδος.

 

 Σιρüπι Αγαýης

 Το σιρüπι Αγαýης εßναι εγγενÝς στο Μεξικü και εßναι μια πολý δημοφιλÞς εναλλακτικÞ λýση για üσους δεν θÝλουν να χρησιμοποιÞσουν ζÜχαρη. Η παραγωγÞ του σιροπιοý Αγαýης γßνεται με την διαδικασßα του βρασμοý των φýλλων του φυτοý.  Τα τελευταßα χρüνια προτιμÜται ολοÝνα απü περισσüτερους καταναλωτÝς αφοý ο γλυκαιμικüς του δεßκτης εßναι μüλις 30 ενþ ο αντßστοιχος της ζÜχαρης σκαρφαλþνει στο 65.  Με λßγα λüγια αυτü σημαßνει üτι το σιρüπι Αγαýης απορροφÜται σταδιακÜ απü τον οργανισμü και δεν αυξÜνει τα επßπεδα ινσουλßνης  και γλυκüζης ξαφνικÜ. Εßναι περßπου 25%  πιο γλυκü απü τη ζÜχαρη  και Ýτσι η αναλογßα του σε αντιστοιχßα με της ζÜχαρης εßναι 1:4 ενþ μπορεß να χρησιμοποιηθεß σε pancakes, σαν γαρνιτοýρα σε παγωτü ακριβþς üπως το μÝλι λüγω της παχýρευστης μορφÞς του.

 

 ΖÜχαρη Καρýδας

 Η καλλιÝργεια ζÜχαρης καρýδας αποτελεß μια απü τις βιωσιμüτερες λýσεις αφοý οι κοκοφοßνικες παρÜγουν πολý μεγαλýτερη ποσüτητα ζÜχαρης απü τα ζαχαροκÜλαμα αλλÜ και δεν χρειÜζονται μεγÜλη ποσüτητα νεροý για την Üρδευση τους. Η ζÜχαρη καρýδας προκýπτει απü τα λουλοýδια του κοκοφοßνικα. Για την συλλογÞ, γßνεται τομÞ στα λουλοýδια του τροπικοý δÝντρου και το υγρü που αναβλýζει συγκεντρþνεται σε ειδικÜ δοχεßα, στο επüμενο στÜδιο γßνεται θÝρμανση, μÝχρι να εξατμιστεß üλο το νερü και να δημιουργηθεß η ζÜχαρη καρýδας. Σαν πλεονÝκτημα η ζÜχαρη καρýδας üπως και το σιρüπι αγαýης Ýχει üτι Ýχει χαμηλü γλυκαιμικü δεßκτη Üρα εßναι κατÜλληλη για χρÞση και απü Üτομα που μπορεß να Ýχουν ζÜχαρο Þ διαβÞτη. ΕπιπλÝον η ζÜχαρη καρýδας περιÝχει θρεπτικÜ συστατικÜ, üπως σßδηρο, μαγνÞσιο, μαγγÜνιο, ψευδÜργυρο, ασβÝστιο, κÜλιο, βιταμßνες Β1, Β2, Β3 και Β6 οι οποßες βοηθοýν στην καταπολÝμηση του στρες και την τüνωση της ενÝργειας, καθþς και αντιοξειδωτικÜ αλλÜ σαν θερμιδικü φορτßο εßναι ιδιαßτερα υψηλÞ σχεδüν στα επßπεδα της κανονικÞς ζÜχαρης. ΕπιπροσθÝτως περιÝχει μεγÜλο αριθμü αμινοξÝων με μεγαλýτερη συγκÝντρωση σε γλουταμßνη η οποßα εßναι Ýνα απü τα κýρια στοιχεßα που βοηθοýν στην θεραπεßα τραυμÜτων και εγκαυμÜτων.

 

 Σιρüπι ΣφενδÜμου

 Το σιρüπι σφενδÜμου εßναι Ýνα παχý, ζαχαροýχο υγρü που παρÜγεται με το μαγεßρεμα απü το χυμü των σφενδÜμων. Στο αρχικü στÜδιο γßνεται το τρýπημα Þ η διÜτρηση δÝντρου για να ληφθεß ο χυμüς του δÝνδρου. Τα δÝντρα αυτÜ συσσωρεýουν το Üμυλο στις ρßζες και τους κορμοýς τους. Η μακρÜ συσσþρευση αυτοý του αμýλου καθιστÜ εýκολη τη μετατροπÞ του απü την αρχικÞ κατÜσταση στη ζÜχαρη. ΚατÜ τη διÜρκεια της ανοιξιÜτικης περιüδου, η ζÜχαρη ανεβαßνει και αναμιγνýεται με νερü για να σχηματιστεß ο χυμüς που εßναι Ýτοιμος για συλλογÞ Þ συγκομιδÞ. Εν συνεχεßα το υγρü αυτü βρÜζεται σε ειδικÜ καζÜνια απü üπου και προκýπτει το τελικü προúüν.  Η χρÞση του προσφÝρει Ýνα πλÞθος οφελþν στον οργανισμü αφοý περιÝχει αρκετÜ θρεπτικÜ συστατικÜ üπως ασβÝστιο, κÜλιο, σßδηρο, ψευδÜργυρο, αντιφλεγμονþδεις ουσßες και μαγγÜνιο καθþς και πολλþν ειδþν αντιοξειδωτικÜ. Παρ üλα αυτÜ ο γλυκαιμικüς δεßκτης δεν εßναι ιδιαßτερα χαμηλüς  και αυτü Ýχει σαν συνÝπεια τα επßπεδα σακχÜρου να αυξÜνονται απüτομα στο αßμα κατÜ την κατανÜλωση του Ýτσι θα πρÝπει να καταναλþνεται με μÝτρο. Η αναλογßα σε σχÝση με την ζÜχαρη εßναι 1:1.

 

 Ζαχαρßνη

 H ζαχαρßνη χρησιμοποιεßται ευρÝως απü το καταναλωτικü κοινü απü το 1879. Αποτελεß  μια τεχνητÞ, Þ μη-θρεπτικÞ γλυκαντικÞ ουσßα και παρασκευÜζεται σε συνθÞκες εργαστηρßου μÝσω της οξεßδωσης του φθαλικοý ανυδρßτη.  Η ζαχαρßνη δεν προσδßδει θερμßδες διüτι απορροφÜται αργÜ απü τον οργανισμü και δεν μεταβολßζεται, ακüμα  Ýχει πιο γλυκιÜ γεýση απü την ζÜχαρη ενþ μπορεß να χρησιμοποιηθεß σε συνταγÝς ζαχαροπλαστικÞς, σε καραμÝλες με χαμηλÝς θερμßδες, σε μαρμελÜδες, σε ζελÝ και σε μπισκüτα. Η ημερÞσια πρüσληψης σακχαρßνης  πρÝπει να ανÝρχεται σε 5 mg/κιλü σωματικοý βÜρους.

 

 Φρουκτüζη

 Η φρουκτüζη αποτελεß τον πολυσακχαρßτη τον οποßο Ýχουν τα φροýτα ενþ το θερμιδικü της φορτßο εßναι ιδιαßτερα αυξημÝνο αφοý ισοφαρßζει τις θερμßδες της ζÜχαρης. Δεν θεωρεßται ιδανικü γλυκαντικü καθþς Ýχει συσχετισθεß με αýξηση της σýνθεσης λιπαρþν οξÝων στο σþμα με αποτÝλεσμα την αýξηση των επιπÝδων χοληστερüλης καθþς μεταβολßζεται üπως το αλκοüλ στο σþμα αφοý πηγαßνει κατευθεßαν στο συκþτι Ýτσι η αýξηση του κινδýνου για παχυσαρκßα και καρδιαγγειακÜ εßναι κÜτι παραπÜνω απü ορατÞ. Ακüμα Ýχει συσχετισθεß με αýξηση του ουρικοý οξÝως στο αßμα, αýξηση του κινδýνου εναπüθεσης λßπους στο Þπαρ και τον σακχαρþδη διαβÞτη, καθþς εμφανßζει αντßσταση στην δρÜση της ινσουλßνης.

 

 ¼ποιο γλυκαντικü και να επιλÝξετε θα πρÝπει η κατανÜλωση να γßνεται με μÝτρο, στα πλαßσια μιας ισορροπημÝνης διατροφÞς . Σßγουρα χρησιμοποιþντας τα υποκατÜστατα της ζÜχαρης Ýχετε λιγüτερες πιθανüτητες να αυξÞσετε το σωματικü σας βÜρος και τα επßπεδα σακχÜρου στο αßμα.  ΕπιπλÝον ωφÝλιμο θα Þταν κατÜ τις αγορÝς σας να ελÝγχετε ενδελεχþς τις ετικÝτες των προúüντων αφοý διÜφορα αρτοσκευÜσματα, Ýτοιμα φαγητÜ και πολλÜ ακüμα συσκευασμÝνα προúüντα μπορεß να περιÝχουν μεγÜλο ποσοστü ζÜχαρης.



Ó÷åôéêÜ ðñïúüíôá